Mr. Knowhow: verhaal en tijdlijn

Oprichting en beginjaren
Eind jaren ’90 ontmoetten Wim Ratering (gitaar) en Arno Wegman (drums) elkaar op school en rond 2000 startten zijn met het maken van muziek. In de beginjaren speelden zij voornamelijk nummers van hun favoriete bands en artiesten, maar later werd er ook geëxpirimenteerd met het schrijven van eigen muziek. In 2006 traden Wim en Arno voor het eerst onder de naam Mr. Knowhow op, tijdens de voorronde van het Nationaal Sing Your Own Songfestival ‘Nootuitgang’. Voor dit optreden was een bandnaam nodig, die destijds gevonden werd na een prikactie in een woordenboek. Er werd destijds nog niet in een vaste bezetting gespeeld. Na diverse projecten en bezettingen richtten Wim en Arno begin 2008 samen met Marck Kuiken (bas) een nieuwe band op onder de naam Mr. Knowhow. Wendy Bruyn voegde zich als zangeres bij de band.

Out In The Open (2009-2010)
Met tal van muzikale ideeën werd gestart met het schrijven van eigen nummers en het vormen van een repertoire. Na een try-out show begin 2008, volgenden meer live shows. Eind 2008 werden vier van de geschreven nummers geheel in eigen beheer in thuisstudio’s opgenomen. De opgenomen nummers werden in 2009 uitgegeven op de EP Out In The Open. De release werd gevierd met twee speciale release shows, waaronder een live optreden op RTV Noord. Eind 2009 verliet Wendy de band. Na een korte zoektocht werd Hanny Wolvekamp voorgesteld als nieuwe frontvrouw. Ook Marck kon zijn andere bezigheden en werk steeds minder goed combineren met de band en werd begin 2010 opgevolgd door Jeroen Buse op bas. Een van de nummers van Out In The Open – Remember – werd opnieuw uitgegeven op het compilatie album Riot On Sunset volume 20, van het Amerikaanse label 272 Records. In de tweede helft van 2010 startte de band ook weer met optreden. Tussen de optredens door werd er geschreven aan nieuwe nummers, om eind 2010 opnieuw de studio in te duiken voor opnames.

A Noise Revolution (2011-2013)
In februari 2011 bracht Mr. Knowhow haar tweede EP A Noise Revolution uit, met daarop vier in december 2010 opgenomen nummers. De titel A Noise Revolution verwijst naar de ontwikkeling van de muziek, van gitaarpop naar stevige rock met hardrockinvloeden. De EP werd in april van dat jaar gepresenteerd in een volle zaal van ’t Pierement in Sappemeer. De EP wordt goed ontvangen en is ook regelmatig op regionale en lokale radiostations te horen. Daarnaast werd het eerste optreden van de band in Duitsland gespeeld. Eind 2011 werd het stil rond de band. Jeroen kon door privé omstandigheden niet meer optreden en repeteren. Tijdens enkele optredens in 2012 viel Phil Russell voor hem in. Toen eind 2012 bekend werd dat Jeroen niet meer terug zou keren bij Mr. Knowhow, werd Phil de nieuwe vaste bassist van Mr. Knowhow. Het jaar 2013 stond in het teken van de terugkeer op het podium en tussen de optredens door werden schrijfsessie’s gedaan voor nieuwe muziek.

Mk III Analog (2014-2017)
Na een periode van schrijven en arrangeren van nieuwe muziek, startte de band begin 2014 met het opnemen van nieuwe muziek. In de studio werden vijf nieuwe nummers opgenomen. Om het energieke live gevoel te behouden waar Mr. Knowhow om bekend staat, werden de nummers analoog en grotendeels in een live setting opgenomen. In mei 2014 werden de nieuwe songs uitgegeven op de EP Mk III Analog. De nieuwe EP werd gepresenteerd in een speciale uitzending op Omroep Odrie en tijdens een speciale liveshow in poppodium Punt 1 in Leek. Daarna volgenden meer live shows. Mk III Analog werd goed opgepikt door publiek en radio. Zo is de nieuwe muziek veel te horen op regionale en lokale radiostations (airplay en live) en de song Sweet Mama haalde zelfs de Indie Chart.

Om het volle geluid van Mk III Analog ook live te behouden, trad Wim Huizenga eind 2015 als extra gitarist toe tot Mr. Knowhow. Na een periode van vijf jaar ging Phil zijn muzikale uitdagingen ergens anders zoeken. Met twee speciale live shows begin 2017 namen publiek en band afscheid van Phil. Kort daarop werd bekend gemaakt dat Marck Kuiken Phil opvolgde als bassist. Na een periode van zeven jaar keerde Marck daarmee terug bij de band. In de nieuwe bezetting werden ook al weer enkele live shows gespeeld.

 

10 jaar, nieuwe muziek en Give Me A Reason (2018-heden)
2018 stond in het teken van het tien jarig bestaan van Mr. Knowhow. De eerste maanden van 2018 stonden in het teken van een tour door Noord Nederland, die startte op Eurosonic Noorderslag (ESNS). In de tweede helft werd vooral tijd besteed aan het uitwerken van nieuwe muziek. Vlak voor de jaarwisseling kwam een nieuwe single – Give Me A Reason – uit. Deze release werd gevolgd door wederom twee optredens tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2019, veel airplay op de radio en een aantal weken in de Indie Chart. Aan het eind van 2019 ging de band opnieuw de studio in en werd het debuut album aangekondigd voor 2020. Begin 2020 werd bekend dat Marck en Mr. Knowhow uit elkaar gaan vanwege tijdgebrek van Marck. Marco van den Berg werd geïntroduceerd als nieuwe bassist.

Bandleden
Wim Ratering – gitaar (2008-heden)
Arno Wegman – drums (2008-heden)
Marco van den Berg – bas (2020-heden)
Hanny Wolvekamp – zang (2009-heden)
Wim Huizenga – gitaar en zang (2015-heden)

Marck Kuiken – bas (2008-2010 en 2017-2020)
Wendy Bruyn – zang (2008-2009)
Jeroen Buse – bas (2010-2012)
Phil Russell – bas en zang (2012-2017)