Mr. Knowhow: het verhaal

De start
Het verhaal van Mr. Knowhow gaat terug naar het jaar 2006. Wim Ratering (gitaar) en Arno Wegman (drums) hadden elkaar leren kennen op school. In 2000 startten zij, samen met schoolvriend en bassist Helenus de Haan, met het spelen van muziek. Eerst speelden ze covers van hun favoriete bands en artiesten. Later werd er ook geëxperimenteerd met het schrijven van eigen muziek. In 2006 deden ze, met samengestelde band onder de naam Mr. Knowhow, mee aan het nationaal studenten sing-your-own-song-festival ‘Nootuitgang’. In 2008 richtten zij met bassist Marck Kuiken de huidige band op. Zangeres Wendy Bruyn sloot zich aan als frontvrouw. Met tal van ideeën werd gestart met het schrijven van eigen muziek, al werden in het begin ook nog veel covers gespeeld.

Out In The Open (2009-2010)

In 2009 werd de eerste EP van Mr. Knowhow uitgebracht: Out In The Open. De EP werd eind 2008 volledig in eigen beheer opgenomen in thuisstudio’s en gepresenteerd met twee live shows, waaronder op RTV Noord. Eind 2009 werd er plotseling afscheid genomen van Wendy. Na een korte zoektocht kwam Hanny Wolvekamp als nieuwe frontvrouw bij de band, wat ook de start van een nieuw geluid inleidde. Daarnaast bleek dat Marck zowel zakelijk als privé weinig tijd over hield voor de band. Voor Marck in de plaats kwam Jeroen Buse bassen. Er volgde een periode van veel live shows en tussen de shows door werd er hard gewerkt aan nieuwe muziek. Ook werd de song Remember, afkomstig van de EP Out In The Open, opnieuw uitgegeven op het compilatiealbum Riot on Sunset volume 20, van het Amerikaanse label 272 Records. De periode van live shows en muziek schrijven werd afgesloten met nieuwe opnamesessies in de studio.

A Noise Revolution (2011-2013)

Begin 2011 kwam de tweede EP van Mr. Knowhow uit: A Noise Revolution. De titel verwijst naar het nieuwe geluid van de band en de nieuwe wegen die waren ingeslagen. Waar Out In The Open nog gitaarpop en rustige rocksfeer kende, werd het geluid vanaf A Noise Revolution steviger. Na het uitbrengen van de EP werd Mr. Knowhow geselecteerd voor de voorrondes van het Rode Oortjes Festival en volgenden een release show voor de nieuwe EP en verschillende live shows, waaronder de eerste show in Duitsland. Na de zomer werd het rustig rondom de band. Eind 2011 werd bekend dat Jeroen Buse door privé omstandigheden niet kon repeteren en optreden met de band. Begin 2012 werd hij tijdelijk vervangen door Phil Russell. Ook 2012 was een onrustig jaar voor de band, waarin door privéomstandigheden weinig werd opgetreden. Eind 2012 werd bekend dat Jeroen niet meer zou terugkeren bij de band en werd Phil de nieuwe vaste bassist. Eind 2012 keerde de band terug naar het podium en het jaar 2013 stond in het teken van meer live shows. Tussen de shows door werkte de band in de nieuwe bezetting aan nieuwe muziek.

Mk III Analog (2014-2017)

Begin 2014 bracht de band tijd door in de studio om met het nieuw geschreven werk een nieuwe EP op te nemen. De EP werd grotendeels in een live setting en daarnaast analoog – op tape – opgenomen. Tijdens de opnamesessies werd de band geselecteerd voor de voorrondes van de POPGroningen Talent Award. In mei 2014 werd de derde EP – Mk III Analog – uitgebracht met een speciale release show in poppodium Punt 1 in Leek. Het van de EP afkomstige nummer Sweet Mama kwam in de Indie Chart terecht en kreeg veel airplay op lokale en regionale radiostations. Na de release werd er weer veel live gespeeld. In 2015 voegde Wim Huizenga zich toe tot de band als extra gitarist. Met een tweede gitarist kon Mr. Knowhow ook het volle, vette geluid van Mk III Analog naar het podium vertalen. Begin 2017 werd bekend gemaakt dat Phil Russell de band na vijf jaar ging verlaten. Band en publiek namen afscheid van Phil tijdens twee speciale live shows. Vrijwel direct daarna werd bekend gemaakt dat bassist van het eerste uur – Marck Kuiken – terugkeerde. Met Marck werd het live spelen voortgezet, maar tussen de live shows door werkte de band ook aan nieuwe muziek.

10-jarig bestaan en Give Me A Reason (2018-2019)

In 2018 bestond Mr. Knowhow 10 jaar. Om dit te vieren deed de band een korte tour door Noord Nederland, die werd gestart op Eurosonic Noorderslag (ESNS) en eindigde tijdens een live show bij Echt Erik op de radio. De rest van het jaar werkte de band aan nieuwe muziek en aan het eind van 2018 dook de band de studio in voor nieuwe opnamesessies. Eind december 2018 werd de nieuwe single Give Me A Reason uitgebracht, die goed werd ontvangen en het ook goed deed in de Indie Chart op de landelijke internetradio IndieXL. 2019 werd gestart met twee live shows op Eurosonic Noorderslag (ESNS). Ook speelde de band wederom een live show in de radioshow Echt Erik, die werd opgenomen en later zou worden uitgebracht. 2019 stond verder eveneens in het teken van schrijf- en opnamesessies en werd wederom afgesloten met opnames in de studio. Er werd bekend gemaakt dat de band hun debuut album zou uitbrengen in 2020 en er werd een succesvolle crowdfundingsactie gehouden om het album uit te kunnen brengen op vinyl en CD.

Tornadoes and Quicksand (2020-heden)

2020 werd gestart met een show op ESNS en werd de tweede single van het aankomende debuut album uitgebracht: Mr Rabbit. Het jaar 2020 zal voor velen te boek staan als een vreemd jaar, waarin de hele cultuursector op de kop lag vanwege de corona crisis. Ook de optredens van Mr. Knowhow werden gecancelled en de release van het debuut album werd uitgesteld. Mr. Knowhow bracht een derde single uit – Cheap Shots Come Easy – en daarbij eveneens een vierluik met live opnames, die een jaar eerder tijdens Echt Erik waren opgenomen. Medio 2020 werd bekend dat Mr. Knowhow was geselecteerd om deel te nemen aan het coachings- en showcasefestival Drentsch Peil XL. Na een peilsessie in juni en een daarop volgend coachingstracject, werd Drentsch Peil XL in september afgesloten met twee showcases in Emmen en Assen. Gedurende het jaar bleek dat Marck vanwege zijn werk steeds minder tijd had voor de band. Hij speelde nog wel mee tijdens de showcases, maar stapte daarna terug. Ook verdere optredens konden niet doorgaan, vanwege de corona crisis. De band maakte daarna bekend toch het debuut album te gaan uitbrengen. Op 16 december kwam de lang verwachtte plaat, getiteld Tornadoes and Quicksand, uit. Voorafgaand aan de release bracht de band nog de single I’ll Go With You uit. Medio 2021 maakte de band eveneens bekend dat ze in Koert Lingbeek een nieuwe bassist hadden gevonden.

In 2022 was er dan eindelijk de mogelijkheid om weer live shows te gaan spelen. Tussen oktober 2022 en november 2023 deed Mr. Knowhow de Tornadoes and Quicksand tour. Hierbij werden radiostations aangedaan, waaronder RTV Noord, en werden veel live shows gespeeld, zowel akoestisch als volledige rockshows.


Mr. Knowhow is:
Hanny Wolvekamp (zang), 2009-heden
Wim Ratering (gitaar), 2008-heden
Wim Huizenga (gitaar en zang), 2015-heden
Koert Lingbeek (bas), 2021-heden
Arno Wegman (drums), 2008-heden

Oud-bandleden:
Marck Kuiken (bas), 2008-2010 en 2017-2020
Wendy Bruyn (zang), 2008-2009
Jeroen Buse (bas), 2010-2012
Phil Russell (2012-2017)